Griekse tafelgrill met bifteki en boerensalade

Bereiding

  1. Was de komkommer. Rasp een kwart van de komkommer op een grove rasp boven een zeef. Roer er ┬Ż tl zout door en laat 15 minuten uitlekken. Snijd de rest van de komkommer in plakken.
  2. Hak de oreganoblaadjes fijn. Pel en knijp een knoflookteentje fijn boven een grote kom. Voeg het gehakt, de gyroskruiden, oregano en het ei toe. Meng en kneed met de hand 3-5 minuten. Vorm er 12 ballen van, rol die tot ze ovaal zijn en druk ze een beetje plat. Bewaar in de koelkast.
  3. Snijd de courgettes in lange dunne plakken. Snijd van elke paprika 3-4 dunne ringen voor de salade. Snijd de rest in brede stukken voor op de grill.
  4. Hak voor de tzatziki de munt en dille fijn. Halveer de citroen. Pel en pers het andere teentje knoflook fijn boven een kom. Roer er 2-3 el olijfolie, de gehakte kruiden, de skyr, een paar druppels citroensap, de goed uitgelekte en uitgeknepen komkommer en naar smaak peper en zout door. Laat in de koelkast een uurtje trekken (langer is nog beter!).
  5. Snijd voor de salade de vleestomaten in partjes en de rode (gepelde) ui in ringen. Doe de sla, de tomaat, ui, paprikaringen, plakken komkommer en olijven in een grote slakom. Breek de feta erboven in stukken. Besprenkel vlak voor het eten met wat olijfolie, bestrooi met peper en eventueel wat zout. Hussel en knijp er de rest van de citroen boven uit.
  6. Leg de courgette, repen paprika en bifteki op een schaal. Zet met olijfolie, sla en skyr-tzatziki op tafel. Verwarm de tafelgrill en de maaltijd kan beginnen.

Tips

  • Geef er pitabroodjes bij die je op de grillplaat even kunt toasten.

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • peper en zout
  • 400 g rundergehakt
  • 30 g gyroskruiden
  • verse oregano
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • 2 courgettes
  • 3 paprika's
  • 2 takjes munt
  • 2 takjes dille of peterselie
  • 1 citroen
  • 250 ml skyr
  • 200 g feta
  • 3 rijpe vleestomaten
  • 1 rode ui
  • olijfolie
  • 1 zak ijsbergsla melange
  • 100 g olijven

Bereidingtijd

25 minuten

Aantal personen

4 personen

Moeilijkheidsgraad

Menugang

hoofdgerecht

Voedingswaarden

Energie 721 Kcal
Vetten 51 g
waarvan verzadigd 18 g
Koolhydraten 20 g
Vezels 9 g

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.