Hertenbiefstuk met zoete aardappel

Bereiding

  1. Snijd het katenspek in heel kleine blokjes (brunoise).
  2. Verwarm een scheutje van de olijfolie in een koekenpan en bak hierin het spek een paar minuten op een laag vuur tot deze begint te kleuren.
  3. Schenk 150 ml olijfolie en 50 ml rode wijnazijn erbij, proef en breng op smaak met peper en zout.
  4. Schil en was de zoete aardappelen.
  5. Snijd 3 aardappels in ongeveer gelijke stukken.
  6. Zet ze op in koud water met wat zout, breng ze aan de kook en kook ze gaar (ca.10 minuten)
  7. Afgieten en daarna snel even droog koken.
  8. Haal de pan van het vuur.
  9. Druk de aardappelen met een houten lepel een peetje kapot en roer de roomboter erdoor, waardoor er een grove puree ontstaat.
  10. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  11. Verwarm de frituurpan op 160°C.
  12. Snijd of schaaf de overgebleven zoete aardappel in zeer dunne lange plakjes (bijvoorbeeld met behulp van een mandoline of keukenmachine).
  13. Spoel ze af, dep ze droog en frituur ze (in kleine porties tegelijk) tot ze krokant zijn.
  14. Laten uitlekken op keukenpapier en met wat zout bestrooien.
  15. Halveer de blauwe bessen.
  16. Haal de biefstukken een half uurtje voor de bereiding uit de koeling en laat ze op temperatuur komen.
  17. Verwarm de oven vóór op 180°C.
  18. Doe de pijnboompitten in een ovenschaal en laat ze in de hete oven in ca. 5 minuten licht bruin kleuren (houd ze in de gaten want het kan snel gaan!).
  19. Haal ze uit de oven.
  20. Laat de oven aanstaan.
  21. Verwarm in de tussentijd een scheutje olijfolie in een grote koekenpan op een hoog vuur.
  22. Bestrooi ondertussen de hertenbiefstukken rondom met peper en zout.
  23. Bak ze in de hete koekenpan rondom bruin.
  24. Leg ze op een bakblik en laat ze in de hete oven in ca. 6 minuten medium gaar worden.
  25. Haal de hertenbiefstuk uit de oven en laat ze onder een vel folie en een paar schone theedoeken 5 minuten “rusten”.
  26. Roer de blauwe bessen en de zilveruitjes door de spek-vinaigrette en verwarm op een middelhoog vuur.
  27. Verwarm ook de gekookte zoete aardappel.
  28. Snijd de hertenbiefstuk in plakjes.
  29. Verdeel de gekookte zoete aardappelen over 4 borden.
  30. Leg de plakjes biefstuk erop, schep de spek-vinaigrette over het vlees en maak het gerecht af met de zoete aardappelchips en de pijnboompitten.

Ingrediënten

  • 150 g katenspek
  • olijfolie
  • 50 ml rodewijnazijn
  • 4 zoete aardappels
  • 30 g roomboter
  • 50 g blauwe bessen
  • 4 hertenbiefstukken
  • 40 g pijnboompitten
  • 50 g zilveruitjes

Benodigdheden

  • mandoline
  • frituurpan

Bereidingtijd

45 minuten

Aantal personen

4 personen

Moeilijkheidsgraad

Menugang

hoofdgerecht

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.