Ierse stamppot van puree met witte kool

Bereiding

  1. Kook de aardappels gaar en laat ze droog stomen. Maak er op de gebruikelijke manier met de melk en de boter een smeuïge puree van en breng die op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Houd de puree warm.
  2. Verwijder de dikke stronk uit de kool en snijd hem in smalle reepjes.
  3. Verhit een klontje boter in een pan en laat de spekjes af en toe omscheppend uitbakken.
  4. Doe de koolreepjes bij het spek in de pan en roerbak circa 5 minuten tot de kool zacht is en begint te kleuren. Laat de bosui kort meebakken.
  5. Schep het koolmengsel door de aardappelpuree en laat goed doorwarmen. Verdeel de stamppot over vier borden. Maak desgewenst een 'kuiltje' op het bord en schep daar gesmolten boter of bruine jus in.

Ingrediënten

  • 1 kg bloemige aardappel, geschild, in stukken
  • 100 ml melk
  • 50 g boter
  • nootmuskaat, versgeraspt
  • 400 g witte kool
  • 1 klontje boter
  • 200 g mager gerookt spek, in reepjes
  • 4 lente-/bosuitjes, in ringetjes
  • eventueel 4 eetl. bruine jus

Bereidingtijd

45 minuten

Aantal personen

4 personen

Moeilijkheidsgraad

Menugang

hoofdgerecht

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.