Kippenlevercrème met witlof en uiencrumble

Voorbereiding

Verhit de helft van de boter in een pan en laat hierin de sjalot, knoflook, tijm en rozemarijn sudderen. Voeg de kippenlever toe en bak 10-15 minuten op middelhoge stand. De kippenlever mag van binnen nog een beetje rood zijn. Blus af met de madera, port of sherry. Doe alles in een blender, voeg de rest van de boter toe en draai helemaal fijn tot een crème. Wrijf door een zeef en breng op smaak met zout en peper. Schep de crème warm in de spuitzakken en leg direct in de koelkast. Meng voor de salade de azijn, mosterd en een snufje zout in een blender en voeg al draaiend langzaam de olie toe. Bewaar de dressing afgedekt in de koelkast. Snijd de kontjes van de witlof en pluk de mooiste blaadjes (circa 6 blaadjes per persoon). Bewaar tot gebruik in de koelkast. Verwarm voor de uiencrumble de oven voor op 160ºC. Verkruimel het brood, meng met de specerijen en voeg een scheut olijfolie toe. Verdeel over de bakplaat en bak in de oven krokant en goudbruin. Laat afkoelen en meng de gebakken uitjes erdoor. Breng op smaak met zout. Bewaar deze uiencrumble niet in de koelkast.

Bereiding

  1. Spuit toefjes kippenlevercrème en bestrooi met de uiencrumble. Leg de druiven erbij, haal het witlof door de vinaigrette en dek af met blaadjes witlof.

Ingrediënten

  • 200 g boter
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 tl tijm
  • 1 tl rozemarijn
  • 400 g kippenlevers
  • 100 ml madera of
  • 100 ml port of
  • 100 ml sherry
  • 2 stronkjes witlof, voor de salade
  • 125 ml witte balsamicoazijn, voor de dressing
  • 14 g fijne mosterd, voor de dressing
  • 300 zonnebloemolie, voor de dressing
  • 4 sneeën oud bruinbrood, voor de crumble
  • 1 tl kerriepoeder, voor de crumble
  • 1 tl paprikapoeder, voor de crumble
  • 1 tl komijnpoeder (djinten), voor de crumble
  • 4 tl uienpoeder, voor de crumble
  • 3 tl chilipoeder, voor de crumble
  • olijfolie, voor de crumble
  • 100 g gebakken uitjes, voor de crumble
  • 1 trosje blauwe druiven, in zeer dunne plakken, voor de garnering

Benodigdheden

  • blender
  • 2 spuitzakken, met gladde spuitmond
  • bakplaat met bakpapier

Bereidingtijd

40 minuten

  • 10 minuten oventijd

Aantal personen

4 personen

Moeilijkheidsgraad

Menugang

klein gerecht, voorgerecht, tussengerecht

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.