Lasagne met gegrilde groenten en ricotta

Voorbereiding

Begin met de verse eierpasta: zeef de bloem met een snuf zout op een schoon werkblad en maak een kuiltje in het midden. Klop de eieren los met de olie en giet dit mengsel in het kuiltje. Meng de bloem met de vingers van buiten naar binnen door het eimengsel tot alles gemengd is en kneed dan verder tot een glad en soepel deeg. Bestrijk met wat olie, dek af met vershoudfolie en laat circa 30 minuten rusten.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Laat de boter smelten en roer de bloem erdoor. Bak de bloem een paar minuten mee zonder te laten kleuren. Giet de melk er, al roerend met een garde, geleidelijk bij en klop stevig tot een gladde saus. Laat de bechamelsaus circa 5 minuten garen op een lage stand. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en houd apart.
  2. Verhit een grillpan en bestrijk de plakken groente en ui aan beide kanten met olie. Gril om en om mooi bruin. Bestrooi de groenten licht met zout, peper en wat Italiaanse kruiden.
  3. Bestuif een schoon werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dunne lap. Vouw deze lap in drieën en rol nogmaals uit tot een lap van circa 1-2 mm dik. Snijd het deeg in vellen voor lasagne, op maat van de ovenschaal.
  4. Verdeel een paar lepels tomatensaus over de bodem van de schaal en bedek met lasagnevellen. Bestrijk de pasta met wat saus en 1/3 van de groenteplakken. Bedek weer met lasagnevellen en bestrijk met de ricotta. Bestrooi met zout, peper en Italiaanse kruiden en dek af met lasagnevellen. Maak zo nog twee lagen met groenten, saus en lasagnevellen en eindig met de bechamelsaus.
  5. Bestrooi met de kaas en bak de lasagne in het midden van de oven in circa 30 minuten gaar en bruin.

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 30 g bloem
  • 250 ml hete melk
  • nootmuskaat, versgemalen
  • 1 aubergine, in dunne plakken
  • 1 courgette, in dunne plakken
  • 2 rode uien, in dunne plakken
  • 25 ml olijfolie
  • 1 eetl. gedroogde italiaanse kruiden
  • 400 ml Italiaanse tomatensaus, pot
  • 150 g ricotta
  • 50 g Parmezaanse kaas, versgeraspt
  • 300 g bloem en, voor de verse eierpasta
  • bloem, om te bestuiven, voor de verse eierpasta
  • 3 eieren, voor de verse eierpasta
  • 1 eetl. olijfolie, voor de verse eierpasta

Benodigdheden

  • vershoudfolie
  • grillpan
  • ovenschaal, ingevet

Bereidingtijd

40 minuten

Aantal personen

4 personen

Moeilijkheidsgraad

Menugang

hoofdgerecht

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.