Salade van witlof met gerookte zalm en een eitje

Bereiding

  1. Haal de witlofblaadjes los.
  2. Bewaar 16 mooie blaadjes.
  3. Snijd de rest in heel kleine blokjes (brunoise).
  4. Meng ze (om verkleuring te voorkomen) direct met 2 el crème fraîche en 4 el mayonaise.
  5. Schil de appel, snijd doormidden, verwijder het klokhuis.
  6. Snijd er 4 dunne plakken af.
  7. Steek of snijd uit 2 plakken 3-4 rondjes en snijd de andere plakken in lange reepjes.
  8. Knijp er, uit het partje citroen, wat druppeltjes sap over zodat ze niet verkleuren.
  9. Houd de rondjes en reepjes apart voor de afwerking.
  10. Snijd de rest van de appel in heel kleine blokjes en roer ze door de witlofsalade.
  11. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  12. Snijd de little gemsla in mooie puntige stukjes.
  13. Rooster de walnoten even in een droge koekenpan op een matig vuur (zo krijgen ze meer smaak).
  14. Laten afkoelen en iets kleiner hakken.
  15. Klop de rest van de crème fraîche met een garde half stijf.
  16. Breng op smaak met wat peper en zout.
  17. Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin 4 spiegeleitjes.
  18. Leg ze naast elkaar op een plank en steek of snijd ze vrij strak om de dooier rond uit.
  19. Houd ze enigszins warm, door er bijvoorbeeld een magnetrondeksel of schaal overheen te zetten en deze af te dekken met een paar schone theedoeken.
  20. Verdeel de gerookte zalm en de little gemsla-puntjes over 4 koude borden.
  21. Vul elk witlofblaadje met een lepeltje van de witlof-appelsalade en leg ze op de zalm.
  22. Bestrooi de eitjes met wat peper en zout en leg ze op de zalm.
  23. Schep er een paar kleine lepeltjes witlofsalade en wat geslagen crème fraîche bij.
  24. Strooi de walnoten en appelreepjes en rondjes erover.
  25. Rasp de Beemsterkaas erboven.

Ingrediënten

  • 2 stronkjes witlof
  • 125 ml crème fraîche
  • 4 el mayonaise
  • 1 elstar appel
  • 1 partje citroen
  • 10 walnoten
  • 8 blaadjes little gem
  • olijfolie
  • 4 eieren
  • 250 g gerookte zalm
  • 40 g belegen kaas

Bereidingtijd

35 minuten

Aantal personen

4 personen

Moeilijkheidsgraad

Menugang

voorgerecht

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.