Scones van zoete aardappel met paddenstoelen

Bereiding

  1. Zet de aardappelblokjes op met water en zout en kook ze gaar. Giet af en pureer. Laat afkoelen.
  2. Zeef het bakmeel met het bakpoeder en voeg een flinke snuf versgemalen peper, een snuf nootmuskaat en de gedroogde kruiden toe.
  3. Klop in een andere kom de melk met de boter door elkaar en roer de aardappelpuree erdoor. Voeg het gekruide bakmeel toe en kneed tot een soepel deeg. Dek af en laat even rusten.
  4. Verwarm de oven voor op 220°C. Rol het deeg uit tot een lap van 1,5 cm dik en snijd of steek er 8 gelijke ruiten of cirkels uit.
  5. Leg ze op de bakplaat, steek in elke scone een blokje kaas en leg er wat tijm op. Bak de scones in de oven in circa 15 minuten bruin en gaar.
  6. Verhit voor de topping de boter en fruit hierin de sjalotten een paar minuten op een lage stand.
  7. Voeg de knoflook en paddenstoelen toe en bak een paar minuten op middelhoge stand. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  8. Verhit intussen de olie in een hoge pan, verdeel de peterselie in kleine roosjes en frituur deze heel kort.
  9. Schep de peterselie uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met zout.
  10. Klop de slagroom lobbig met een snufje zout. Leg op elk bord 2 scones met eromheen een schep paddenstoelen. Lepel een beetje slagroom langs de scones. Garneer met de gefrituurde peterselie en bestrooi eventueel met wat peperkorrels.

Ingrediënten

  • 150 g zoete aardappels of, geschild, in blokjes
  • 150 g bieten, geschild, in blokjes
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 theel. bakpoeder
  • 1 snufje nootmuskaatpoeder
  • 1 theel. gedroogde rozemarijn of
  • 1 theel. gedroogde Provençaalse kruiden
  • 150 ml melk
  • 50 g gezouten boter, gesmolten
  • 100 g cheddarkaas of, in 8 kleine blokjes
  • 100 g brie, in 8 kleine blokjes
  • 4 takjes verse tijm
  • 100 ml slagroom
  • 1 eetl. boter, voor de topping
  • 2 sjalotjes, in partjes, voor de topping
  • 2 teentjes knoflook, voor de topping
  • 400 g gemengde paddenstoelen, in grove stukken, schoongeveegd, voor de topping
  • 100 ml arachideolie, voor de topping
  • 1 bosje verse peterselie, gehakt, voor de topping
  • eventueel roze peperkorrels, gekneusd, om te garneren, voor de topping

Benodigdheden

  • bakplaat met bakpapier
  • keukenpapier

Bereidingtijd

25 minuten

  • 15 minuten oventijd

Aantal personen

4 personen

Moeilijkheidsgraad

Menugang

klein gerecht, brunch, voorgerecht

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.