Stamppot van zoete aardappel en spruitjes

Bereiding

  1. Bereid de beenham een dag van te voren: Verwarm de oven vóór op 200°C.
  2. Leg de beenham in een braadslede en zet deze in de hete oven.
  3. Verlaag de oventemperatuur naar 175°C en braad de beenham 50 minuten (als de ham zwaarder is dan 500 g komt er per 100 g vlees 10 minuten bij de braadtijd).
  4. Laten afkoelen en in de koelkast bewaren.
  5. De volgende dag: Schil de bataat en snijd in stukjes (U heeft ca. 800 g geschilde bataat nodig).
  6. Hak het knabbelspek met een koksmes tot een grof kruim en bewaar dit om het gerecht later mee af te werken.
  7. Breng de zure room op smaak met peper en zout.
  8. Was de spruiten.
  9. Houd 2 spruiten apart.
  10. Verwijder van de rest de harde stronkjes en halveer de spruiten.
  11. Verwarm een klontje boter (ca.
  12. 20 g) in een koekenpan op een middel hoog vuur en bak hierin de spruiten (beet)gaar: 10-15 minuten.
  13. Geregeld omscheppen.
  14. Zet in de tussentijd een diepe pan op met ruim water en een snuf zout.
  15. Voeg de bataat toe, breng aan de kook en kook in 8-12 minuten gaar.
  16. Giet het water af en laat de bataat even droog koken.
  17. Voeg de gebakken spruiten en 40 g boter aan de bataat toe.
  18. Stamp het mengsel een paar keer met een aardappelstamper (mag lekker grof blijven).
  19. Breng de stamppot op smaak met peper en zout.
  20. Leg een deksel op de pan zodat de stamppot warm blijft.
  21. Haal als de bataat kookt, de blaadjes van de 2 apart gehouden rauwe spruiten en maak deze aan met een beetje olijfolie, peper en zout.
  22. Snijd de gegaarde beenham in 4 of 8 dikke plakken (medaillons).
  23. Bestrooi ze met peper en zout.
  24. Verwarm als de stamppot klaar is, een koekenpan met daarin een scheut olijfolie en bak de medaillons aan beide kanten bruin en goed warm.
  25. Verdeel de medaillons over 4 warme borden en schep de stamppot erbij.
  26. Maak het gerecht af met lepeltjes zure room, het spekkruim en de bladeren van de spruiten.

Ingrediënten

  • 500 g beenhammen
  • 1200 g zoete aardappels
  • 50 g knabbelspek
  • 250 g spruiten
  • 50 g roomboter
  • 125 g zure room
  • olijfolie

Bereidingtijd

90 minuten

Aantal personen

4 personen

Moeilijkheidsgraad

Menugang

hoofdgerecht

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.