Zoete-aardappelsoep + Kaas-uienbrood

Bereiding

  1. Begin met het brood. Bereid het brooddeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking met 3-4 eetlepels olie in plaats van boter en laat circa 30 minuten rijzen.
  2. Vouw het deeg terug en kneed nogmaals door. Druk het uit op de bakplaat en duw met de vingers plat en hobbelig.
  3. Meng de uienringen met 1-2 eetlepels olie, de rozemarijn en wat (grof) zout. Spreid de uien uit over het deeg en laat afgedekt nog circa 30 minuten rijzen.
  4. Verwarm de oven voor op 200┬░C. Bak het brood laag in de oven in circa 20 minuten gaar. Verdeel de kaas erover en laat nog een paar minuten in de oven staan tot de kaas een beetje is gesmolten. Laat het brood buiten de oven afkoelen tot lauwwarm.
  5. Verhit voor de soep de olie en fruit hierin de ui circa 5 minuten.
  6. Snijd alleen het witte gedeelte van de prei fijn en was grondig. Voeg de zoete aardappel en prei toe aan het uimengsel en roerbak heel even mee.
  7. Giet de bouillon en kookroom erbij en breng de soep aan de kook. Kook circa 10 minuten door tot de aardappel zacht is.
  8. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met de mosterd.
  9. Bak de spekreepjes uit in een droge koekenpan en roer ze samen met de bieslook vlak voor het serveren door de soep.

Ingrediënten

  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 500 g zoete aardappels, geschild, geraspt
  • 200 g preien
  • 600 ml kippenbouillon of
  • 600 ml groentebouillon
  • 100 ml kookroom
  • 2 eetl. grove mosterd
  • 200 g gerookte spekreepjes
  • 1 bosje bieslook, fijngehakt
  • 1 pak witbroodmix, voor het brood
  • 5 eetl. olijfolie, voor het brood
  • 2 rode uien, in dunne ringen, voor het brood
  • 1 theel. gedroogde rozemarijn, voor het brood
  • 150 g blauwe kazen, verkruimeld, voor het brood

Benodigdheden

  • bakplaat met bakpapier
  • staafmixer

Bereidingtijd

30 minuten

  • 25 minuten oventijd
  • 60 minuten rijstijd

Aantal personen

4 personen

Moeilijkheidsgraad

Menugang

hoofdgerecht

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.