De tuin in maart

Wat is er in maart te doen in de tuin? Iedere maand geven we je de beste tips voor het onderhoud op het gebied van tuinieren, zodat jij van de zomer in een prachtige tuin kunt zitten.


Beplanting in maart

Maart is de meest geschikte maand om hagen, heesters en bomen met blote wortel te verplanten. Als het blad eenmaal uitgelopen is, slaan planten veel moeilijker aan en is de kans dat de verplanting lukt een heel stuk kleiner.

Uitgebloeide narcissen kunnen het best zo snel mogelijk verwijderd worden, dit kan met de snoeischaar of met de hand. Als de uitgebloeide bloemen blijven staan vormen ze zaaddozen die veel energie van de andere planten vragen.

Je exotische kuipplanten hebben de hele winter binnen in de kas of in de kamer gestaan. Als het mooi weer is kunnen de ramen overdag open zodat de planten al voorbereid en enigszins afgehard worden.

Snoeien in maart

In maart en april moeten alle zomerbloeiende (na 1 juli) sierheesters gesnoeid worden. Elke scheut die in het voorjaar en voorzomer gevormd wordt, kan bloeien. De struiken bloeien dus op het jongste hout. Rozen zijn natuurlijk ook heesters, maar hierbij vraagt de snoei extra zorg. We behandelen hier de meest voorkomende roos.

De snoei van struikrozen is er mede op gericht zoveel mogelijk lucht en licht tot het hart van de struik te laten doordringen. Dit komt de gezondheid van de roos ten goede. Theehybriden (grootbloemige rozen) en trosrozen zijn zomerbloeiers: ze bloeien op scheuten, die in het voorjaar gevormd worden. Knip nu al het dunne en oude hout helemaal weg. Handhaaf 3-5 twijgen, die het jaar daarvoor gegroeid zijn. Deze worden gesnoeid boven een laag geplaatst oog dat naar de buitenkant van de struik is gericht. De ingekorte twijgen zijn uiteindelijk niet langer dan 10 cm.

Het gazon

Om binnenkort heerlijk te genieten van een gezonde en frisgroene grasmat is het in maart tijd om de handen uit de mouwen te steken. Haal met een hark de viltlaag van je gazon af. Door deze laag die zich het afgelopen seizoen heeft gevormd te verwijderen geef je het gras weer de ruimte om verder te groeien. Het is ook weer tijd om te verticuteren. Strooi daarna een mengsel van compost en zand over het gazon.

Vanaf deze maand kun je starten met het maandelijks bemesten van het gazon. Ook zaaien kan vanaf nu tot in de herfst. Het zaaien in de zomer wordt afgeraden vanwege het warme weer. Voorbereidingen voor het nieuwe gazon kunnen afgerond worden. De omgespitte grond is nu gezakt en kan ge√ęgaliseerd en fijn kruimelig geharkt worden.

Bron: Tuinen.nl

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze aanbiedingen, de lekkerste recepten, handige tips en andere nieuwtjes.