dea192080-duurzaamheidsverslag-2019-1260x290px2

Eieren bij DEEN

Wij kiezen er voor om enkel nog eieren met het keurmerk van de dierenbescherming of duurzame eieren te verkopen. Dit betekent dat de scharreleieren die wij verkopen afkomstig zijn van geselecteerde pluimveebedrijven, die door de Dierenbescherming zijn gecertificeerd voor het Beter Leven Keurmerk. Dieren onder het Beter Leven keurmerk hebben meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen dan dieren uit de gangbare veehouderij. 

Meer weten over het Beter leven keurmerk? Hier kun je de factsheet lezen >


Beter Leven Keurmerk 1 ster

 • DEEN scharreleieren

Met het toekennen van 1 ster hebben de scharrelkippen meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen. Tevens ze hebben meer ruimte vanwege een overdekte uitloop naar buiten met frisse lucht. Van nature brengen kippen een belangrijk gedeelte van de dag door met het zoeken van voedsel, scharrelen en stofbaden. De pluimveehouder strooit dagelijks graan rond in de stal. Daarnaast krijgen de kippen strobalen, waar ze bovenop kunnen zitten om strootjes eruit te pikken en vervolgens helemaal uit elkaar te halen. Ook is de stal bestrooid met vers stro, houtkrullen of zand zodat de kippen kunnen scharrelen en stofbaden kunnen nemen. Daarnaast krijgen de kippen pikstenen waaraan de kippen hun snavels en nagels slijten. 


Beter leven Keurmerk 2 sterren

 • DEEN Kakelvers vrije uitloopeieren
 • De Boed mais vrije uitloopeieren

Bij het kenmerk met twee ingekleurde sterren is het welzijn hoger dan bij producten met het kenmerk met één ster, maar het is nog niet gelijk aan biologische producten. In ieder geval moet er een vrije uitloop in de buitenlucht aanwezig zijn.

 • Dagelijks strooien van vers graan en stro ter verrijking van de leefomgeving.
 • De kippen hebben minimaal acht uur per dag toegang tot een ruime overdekte uitloop. Deze is minimaal 20 % van de oppervlakte van de stal
 • De kippen hebben minimaal acht uur per dag toegang tot een uitloop in de open lucht. Deze uitloop is voor maximaal 50 % voorzien van beschutting in de vorm van bomen, struiken en/of zogenaamde schuiltafels.

Kippen zijn van oorsprong bosdieren. Een groot en open weiland zullen ze daarom niet gebruiken. In de vrije uitloop staat daarom extra beschutting in de vorm van bomen, struiken en camouflagenetten. Bij gangbare vrije uitloopbedrijven is extra beschutting niet verplicht. Gangbare scharrelbedrijven hebben geen (overdekte) uitloop. Natuurlijk licht en een normaal dag- en nachtritme heeft een grote positieve invloed op het welzijn van kippen. Daarom zijn daglichtplaten bij het Beter Leven keurmerk verplicht.


Beter Leven Keurmerk 3 sterren

 • DEEN Vrolijke kip scharreleieren
 • DEEN biologisch eieren

Drie sterren wordt toegekend aan vlees, kip en eieren als het gaat om een biologisch product. Dit product krijgt dan tegelijk ook het EKO-keurmerk. Drie sterren kunnen ook gegeven worden aan producten waarbij de dieren een vergelijkbaar welzijn hebben als bij het biologisch houden van dieren, zoals bij de Label Rouge kip.

 • De stal heeft daglicht en is voorzien van legnesten, zitstokken en strooisel (stro, turfmolm, houtkrullen of zand) om in te kunnen scharrelen.
 • Kippen hebben minimaal acht uur per dag toegang tot een uitloop in de open lucht. Deze uitloop is voor minimaal 50 % voorzien van beschutting in de vorm van bomen, struiken en/ of zogenaamde schuiltafels.
 • De snavels van de kippen worden niet gekapt.

Onder 3 sterren Beter Leven keurmerk hebben de kippen een ruimte in de stal van maximaal 6,7 hennen per m2. Ze hebben een overdekte en een vrije uitloop naar buiten en de groepsgrootte bedraagt maximaal 6000 hennen. 

In de gangbare pluimveehouderij worden de snavels van de kippen behandeld om verenpikken en kannibalisme te voorkomen. Snavelkappen is onder 3 sterren Beter Leven verboden. Bij het Beter Leven keurmerk wordt verenpikken zo veel mogelijk voorkomen met behulp van extra afleidingsmateriaal, meer bewegingsvrijheid, frisse lucht in de vrije uitloop en een natuurlijk dag- en nachtritme.

OerEi: Lekker en logisch

DEEN heeft tevens een heel bijzonder ei: het OERei. Van nature scharrelt een kip de hele dag rond op zoek naar zijn maaltje. Hierbij komt zij granen, zaden, en insecten tegen. Door deze insecten weer toe te voegen aan het kippenvoer, geven wij de kip haar OERdieet terug. Wij laten de kippen zelf (buiten) scharrelen naar eten. Hierdoor verveelt ze zich niet. Daarom hoeft haar snavel ook niet gekapt te worden - ze is veel te druk op zoek naar insecten en heeft geen tijd meer om andere kippen te pikken.

Benieuwd naar een dagje uit het leven van een OERkip? Bekijk het hier.

Extra duurzaam

De toevoeging van insecten aan het kippenvoer betekent ook nog eens dat er geen soja van de andere kant van de wereld hoeft te worden gehaald: lekker duurzaam dus! De zaden en granen komen gewoon uit Europa, en de insecten komen zelfs uit het Brabantse Dongen. Dat scheelt dus flink in de voetafdruk: de sojateelt zorgt voor heel wat problemen in Zuid-Amerika. De insecten hebben nog een groot voordeel: ze kunnen reststromen - dus groente en fruit dat eigenlijk weggegooid zou worden - omzetten in de eiwitten die voor kippen zo belangrijk zijn.

Lekker romige dooier

Door de insecten toe te voegen aan het OERdieet van de kippen, zijn de eieren ook veel lekkerder van smaak. Dit proef je het best in de dooier, die is extra romig en mooi donker van kleur.

Kijk voor meer informatie 

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: